Over Cambodja

De zendingsgeschiedenis

1923 -1953

Het Evangelie kwam laat naar Cambodja. De eerste protestantse zendingsorganisatie, Christian Missionary Alliance kwam. In 1933 werd de vertaling van het Nieuwe Testament in het Khmer afgerond en in 1953 werd de hele Bijbel gepubliceerd. De boodschap ervan was niet welkom en weinig mensen geloofden of gehoorzaamden deze.

1965 – 1974

In 1965 was er sprake van een anti-Amerikaanse campagne van de Cambodjaanse overheid. Zij dwong buitenlandse zendingswerkers om zich terug te trekken en na veertig jaar werk 

verlieten ze de Cambodjaanse Kerk met minder dan 1000 leden. Met de opkomst van een pro-Amerikaans regering in 1970 was er weer vrijheid en groei voor de kerk. Voor zendingswerkers was het ook weer mogelijk om terug te keren naar Cambodja. Veel Cambodjanen kwamen tot geloof. Er waren grote evangelisatiecampagnes en christenen werkten met een gevoel van urgentie. In 1974 stuurde OMF haar eerste zendingswerkers naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. 

Khmer Rouge (Rode Khmer) 1975 – 1979

Op het moment dat de Rode Khmer in 1975 Phnom Penh innam, waren er dertig gemeenten in Phnom Penh. Alle zendingswerkers zien zich helaas gedwongen Cambodja te verlaten, waarbij de Cambodjaanse kerk met ongeveer 10.000 leden achterbleef. De vervolging was wreed; 90% van de christenen en alle christelijke leiders werden gemarteld of vluchtten het land uit. Vanaf 1975 vluchtten honderdduizenden Cambodjanen naar Thailand, waar ze in vluchtelingenkampen werden ondergebracht. OMF-werkers die eerder uit het land waren verdreven, gingen naar de kampen met de boodschap van hoop, en in de daaropvolgende jaren kwamen nog enkele duizenden Cambodjanen tot geloof en lieten zich dopen.

Vanaf de jaren ’90

Na 15 jaar vervolging wordt het christendom door de regering weer officieel erkend. Cambodjanen uit de diaspora keren terug om hun land te bezoeken, onder wie een groot aantal christenen die hun eigen volk willen dienen. OMF en andere zendingsorganisaties hebben hun eigen zendingswerkers in Cambodja die zich bezighouden met taalstudie. In 1992 wordt in Phnom Penh een bijbelschool opgericht met ongeveer dertig fulltime studenten. Een team vertalers onder leiding van het Verenigd Bijbelgenootschap werkt aan een nieuwe bijbelvertaling in de moderne Khmer taal. In 1993 wordt een nieuwe grondwet aangenomen waarin ook godsdienstvrijheid is opgenomen. In 1994 is de protestantse kerk gegroeid tot circa 5000 leden en in elke provincie zijn kerken aanwezig. De kerk is echter verdeeld en kan zichzelf nog niet onderhouden. Ook is er een gebrek aan goed opgeleide en ervaren leiders. De protestantse kerk blijft groeien en om de verschillen te overbruggen wordt de Evangelical Fellowship of Cambodia in 1996 opgericht. 

OMF heeft in Cambodja op een breed scala aan gebieden gewerkt, van gemeentestichting, onderwijs en gezondheidszorg tot gemeenschapsontwikkeling en sociaal werk. Het OMF-team bestaat inmiddels uit zo’n 70 mensen en er zijn nog veel meer mogelijkheden om de Cambodjaanse kerk en samenleving te dienen. Terwijl de Cambodjaanse kerk groeit en volwassen wordt, werken steeds meer OMF zendingswerkers samen met nationale gelovigen aan kerkstichting, in lokale gemeenschappen of op de werkvloer. Daarnaast zijn er nog terreinen van de bediening die nog steeds om een pioniersgeest vragen. OMF heeft het voorrecht al bijna vijftig jaar een rol te mogen spelen in het brengen van het goede nieuws van Jezus naar de Cambodjaanse bevolking.
 

Ondanks de poging van de Rode Khmer om de Cambodjaanse kerk uit te roeien en de verdrukking die in de jaren na de Rode Khmer plaatsvond is de Cambodjaanse kerk van een paar honderd christenen uitgegroeid tot ongeveer 250.000 vandaag de dag. Er zijn nu meer dan 2.000 kerken.

Zendingswerk

Wat gebeurt er nog meer aan zendingswerk in Cambodja?

Er zijn momenteel 70 zendingswerkers in Cambodja uit 20 verschillende landen. Elk persoon brengt zijn unieke ervaringen, passies en vaardigheden mee naar het team, en we kunnen niet wachten om te zien wie God als volgende in onze gemeenschap zal brengen. Hieronder een paar voorbeelden van wat er gedaan wordt.

Onderwijs
In Cambodja zijn taal en kennis de toegangspoort tot nieuwe ideeën en tot geloof. Door relaties op te bouwen en bijvoorbeeld taallessen te geven kan het evangelie gedeeld worden.
Kerk stichting
In heel Cambodja zijn kerkstichtingsteams. Zij evangeliseren onder de bevolking, onderwijzen de Bijbel, maken nieuwe gelovigen tot discipelen en leiden kerkleiders op.
Medisch
Weinig artsen overleefden de Cambodjaanse genocide van 1975-1979. Tegenwoordig gebruikt God gezondheidswerkers om in de behoeften van de Cambodjanen te voorzien.