Ons verhaal

Wie zijn wij?

Wij zijn GertJan, Thessa en Thomas Engberts. GertJan is geboren en getogen in het Overijsselse Den Ham en Thessa komt uit Leeuwarden. In 2019 kregen wij een relatie en één van de vele gesprekken die we voerden was: waar zien we onszelf later wonen? Den Ham en Leeuwarden ligt best een eindje uit elkaar. De zoektocht naar een toekomstige woonplaats bracht ons geen rust. 

In diezelfde periode vroegen we ons af hoe we ons leven in dienst van God mochten stellen. Dit bracht ons op Xplore Mission, een initiatief van de vier Nederlandse zendingsorganisaties Interserve, OMF, WEC en Wycliffe Bijbelvertalers. Zij organiseren jaarlijks een weekend en verschillende dagen voor mensen die willen ontdekken of zending iets voor hen is. Naar aanleiding van een Xplore Mission dag zijn we begin 2020 in gesprek gegaan met de vier zendingsorganisaties, om te ontdekken of dit mogelijk een weg was die we in mochten slaan.

Waar gaan we wonen?

Eerder hadden we zelf al wel eens gefantaseerd in welk werelddeel we onszelf zagen wonen en werken. Thessa is met een groep jongeren naar Zuid-Afrika geweest en was daar enthousiast over, GertJan had wel interesse in de Arabische wereld. En zo kwamen we gezamenlijk op Noord Afrika uit. Of we ook werelddelen uitsloten? We stonden oprecht voor alles wel open, maar niet voor Azië. Waarom wisten we zelf ook niet, maar dat leek ons niets.

180 graden gedraaid...

De eerste drie gesprekken met de verschillende zendingsorganisaties waren prima. Niet wauw, maar prima. Voor de online kennismaking met OMF kwamen we tot de ontdekking dat OMF alleen werkzaam is in Zuidoost-Azië. We vroegen ons af of het wel zin had om met OMF in gesprek te gaan. We wisten toch dat we niet naar Azië wilden. We vonden het niet zo netjes om de meeting af te zeggen en hebben die dus gewoon door laten gaan. Dat was maar beter ook, want tijdens het gesprek kwamen we echt 180 graden andersom te staan. Na afloop wisten wij het zeker: we moeten naar Azië met OMF! Daar was geen twijfel over! Zo gaaf hoe de Heilige Geest toen in ons beiden gewerkt heeft.

Naar welk land en wat voor zendingswerk?

Naar aanleiding van dat gesprek zijn we stapje voor stapje gestart met de voorbereiding op uitzending. Twee grote vragen die op tafel lagen, waren: naar welk land en wat voor zendingswerk? Best lastige vragen, omdat we ons niet aangetrokken voelden tot een specifiek land (sterker nog: niet een eigenlijk) en ook geen visie hadden wat we zouden kunnen doen. OMF heeft een soort vacaturesite waar allemaal verschillende kansen voor zending op staan. We zochten beide op basis van onze achtergrond, Thessa in de richting van sociaal werk en GertJan in de richting van projectmanagement en gezondheidszorg. We vonden niets waar we enthousiast van werden.

Dat veranderde toen OMF ons de tip gaf om op zoek te gaan naar een gezamenlijke bediening. Dit bracht ons op de vacatures van managers van een teamcentrum. In een teamcentrum zit een gastenverblijf voor zendingswerkers of bezoekers aan het veld. Er wordt ook taalles gegeven, er werkt ondersteunend personeel, er is een bibliotheek en er zijn vergaderruimten. Het teamcentrum dient ook als een veilige haven voor zendingswerkers die uitgeblust zijn of een luisterend oor nodig hebben. Dit leek ons de plek waar we gezamenlijk aan de slag konden gaan, Thessa met haar vaardigheden in sociaal werk en GertJan met zijn managementvaardigheden.

Singapore of Cambodja

Op dat moment stonden er twee vacatures open, in Singapore en in Cambodja. Met de toenmalige teamcentrummanagers in Singapore en Cambodja hebben we online kennisgemaakt, zodat wij een beter beeld konden krijgen van het werk en zij een beter beeld bij ons. De gesprekken waren erg positief en wij wilden beide opties graag verder gaan verkennen. In oktober 2022 zijn we op visiereis naar beide landen geweest om te ontdekken of God ons tot één van deze plekken roept.

Eerst vlogen we naar Singapore. En Singapore was geweldig! Het is een westerse stad in Azië, oftewel ‘Asia light’. Singapore is van alle gemakken voorzien en het teamcentrum was ook ontzettend mooi. Wij zagen ons hier zelf wel aan de slag gaan. Maar helaas zochten ze hier een stel voor maximaal een half jaar, omdat er voor de periode daarna al een ander stel was gevonden. Dit paste niet bij wat wij voor ogen hadden. We wilden ons namelijk beschikbaar stellen voor een periode van drie jaar en in die drie jaar willen we gaan ontdekken of God ons voor een langere termijn roept. Daarnaast ervaarden we ook niet Gods roeping om naar Singapore te gaan.

Tijdens ons verblijf in Singapore hadden we met iemand uit Cambodja een briefing over onze reis naar Cambodja. Er kwam van alles aan bod: de geschiedenis met de Rode Khmer, de boeddhistische religie, onze planning wie we zouden gaan ontmoeten en wat we zouden gaan doen. Tijdens dit gesprek werden wij al heel erg enthousiast. We hadden de verwachting dat als we straks in de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, uit het vliegtuig stapten, alles op z’n plek zou vallen. Maar verre van dat!

Culture shock

De overgang van een westerse stad naar een ontwikkelingsland kon bijna niet groter. Denk aan de chaos in het verkeer, de rotzooi op straat en de geur. We hadden een kleine cultuurshock. We probeerden Gods stem te verstaan en ervaarden geestelijke strijd, doordat de geestelijke wereld zo tastbaar aanwezig was in het straatbeeld, in bijvoorbeeld huistempels of altaren in winkels. We waren onverklaarbaar onrustig en binnen 24 uur na aankomst vroegen we onszelf af ‘wat doen we hier?!’

In het hele traject van onze voorbereiding hebben we een gebedsgroep om ons heen verzameld met vrienden, familie en gemeenteleden die mee willen bidden voor onze voorbereiding. Deze gebedsgroep hebben we op dat moment ingeschakeld om te bidden voor onze situatie. En vanaf dat moment begonnen we te aarden.

Uitdagingen

Eén van onze ontmoetingen met zendingswerkers was met Alex. Alex nam in het teamcentrum de rol van manager waar, omdat op de vorige managers al met pensioen waren en er nog geen vervangers gevonden waren. Aan het begin van het gesprek sprak hij zijn verwondering uit dat men wilde dat hij ons uit moest gaan leggen wat de functie inhoudt, omdat hij altijd erg kritisch is op de gang van zaken. Dat beloofde niet veel goeds … Maar juist het gesprek met Alex gaf ons een eerlijk beeld van het teamcentrum en de uitdagingen waar het voor staat. Er is een sterke behoefte aan vaste managers. Daarnaast zijn door het coronavirus veel zendingswerkers meer op zichzelf gaan leven en hebben ze het idee van ‘fellowship’, gemeenschap, onbewust losgelaten. Dit kan klinken als een zinkend schip, maar voor ons klonk het als een uitdaging waar we heel erg enthousiast van werden. Er popten bij ons beiden al allemaal ideeën op hoe we nieuw leven in het teamcentrum zouden kunnen blazen.

Strijd en gebed

Het gesprek met Alex en ons persoonlijke proces dat hierop volgde, zijn de basis geweest voor onze roeping naar Cambodja. Achteraf realiseerden we ons pas dat de duivel zich eigenlijk wel heel makkelijk in zijn kaarten heeft laten kijken, door ons onrustig te maken toen we aankwamen in Cambodja. Hij wil(de) ons niet in Cambodja hebben. Onze gebedsgroep die in gebed strijdend mee heeft gebeden, is van essentieel belang geweest hierin!

Voorbereiden op uitzending

Nu (december ’23), ruim een jaar later, zijn we ouders geworden van zoon Thomas, hebben ons Thuis Front Team opgezet in onze zendende gemeenten in Den Ham (PKN) en Leeuwarden (CGK) en zijn we begonnen met onze fondsenwerving. We hopen eind juni 2024 met z’n drieën voor een periode van drie jaar te vertrekken naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh.

Bid mee

Wil je ons volgen in onze verdere voorbereiding en als we straks aan het werk mogen gaan in Cambodja? Schrijf dan in voor onze nieuwsbrief. En, belangrijker nog, wil je met ons meebidden voor de geestelijke nood in Cambodja? Word gebedspartner.

Lees dit verhaal ook op de website van christelijke gereformeerde kerken: “Stel jij de vraag waar je God en zijn Rijk kunt dienen?”